Followers

Friday 21 January 2011

Sotong Bakar Berkuah


Bahan-bahan

  • 350 gm sotong segar
  • 1 batang serai - dikisar
  • 1 cm halia - dikisar
  • 16 biji gajus - digoreng kering
  • 3 tangkai cili kering - digoreng dan digunting kasar
  • 2 ulas bawang putih - dikisar5 ulas bawang merah - dikisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya1/4 cawan sos tomato
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara Menyediakan Kuah

  1. Gaul serai dan halia. Asingkan 1 sudu besar campuran tersebut dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar termasuklah 1 sudu besar serai dan halia yang diasingkan tadi.
  3. Masukkan sos tomato, air, garam dan gula. Biarkan sampai kuah agak pekat.
  4. Masukkan gajus dan cili kering yang digunting kasar. Kacau dan angkat.


Cara Menyediakan Sotong Bakar

  1. Gaul sotong dengan perahan lebihan serai, halia dan garam.
  2. Perap selama 20 minit. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak. Bakar sotong hingga masak sambil dialih-alihkan agar sotong masak rata. 
  3. Setelah masak, letakkan sotong di dalam pinggan dan tuangkan kuahnya. Hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...