Bahan-bahan (118 bj)
- 3 cawan tepung gandum*
- 1 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
- 2 1/2 cwn kacang tanah - goreng tanpa minyak - kisar halus
- 1 sdk esen vanila
- 1 cawan gula halus
- Secubit garam
- 3 kuning telur
- 1 1/2 cawan minyak mazola
- 1 kuning telur - untuk disapu
- Kacang tanah untuk hiasan
Cara-cara
- Satukn tepung gandum, baking powder, kacang kisar, esen vanila, gula halus, garam dan kuning telur. Gaul hingga semua rata.
- Tuang minyak mazola sedikit2 sambil mengaul adunan tadi hingga menjadi doh yang boleh dikepal, kalau kurang boleh tambah lagi.
- Ambil adunan dalam 10 gm, bulat2kan seperti guli, tekan sedikit atasnya dan susun dalam dulang pembakar yg dilenser dengan sedikit butter.
- Hias dengan kacang tanah, tekan sedikit lagi dan sapu sedikit kuning telur.
- Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 25 minit, bergantung pada oven masing2.
- Bila masak, biarkn biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan atas jaringan.
- Biskut agak rapuh masa baru2 dikeluarkan dari oven.
0 comments:
Post a Comment