Followers

Monday 10 January 2011

Puding Pandan Kelapa




Bahan-bahan A
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar
  • 1 sudu besar serbuk gelatin
  • 600 ml air
  • 150 gm gula
  • 3 helai daun pandan

Bahan-bahan B
  • 250 ml santan - daripada sebiji kelapa
  • 100 ml susu cair
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 kecil perisa pandan

Bahan-bahan C
  • 2 biji putih telur
  • 2 sudu besar gula kastor

Cara Menyediakan
  1. Masukkan bahan-bahan A ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana sehingga mendidih. Kecilkan api dan renihkan sehingga agar-agar dan gula larut.
  2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau dari semasa ke semasa sehingga mendidih.
  3. Pukul bahan-bahan C hingga berbuih dengan menggunakan pemutar elektrik. Tapiskan adunan agar-agar perlahan-lahan ke dalam adunan putih telur sambil terus diputar sehingga sebati.
  4. Tuangkan adunan agar-agar ke dalam acuan dan biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk sehingga beku.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...