
Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam dipotong 12 (Seeloknya Ayam Kampung)
- 3 biji kentang dipotong 4
- 7 ulas bawang merah (kecil)
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 4 batang serai - dihiris dan ditumbuk
- secubit halba
- 1 bungkus kecil rempah kari Babas
- 1 helai daun kunyit - dihiris halus
- 5 helai daun limau purut - dihiris halus
- 1 tangkai daun kari
- 2 keping asam keping
- 100 gm santan pekat
- 3 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk perasa
- 1 senduk minyak untuk menumis
Cara Memasak
- Tumbukkan bawang merah, bawang putih, halia, dan serai (tumbuk jangan lumat sangat).
- Kemudian, bancuhkan bahan2 yang ditumbuk tadi didalam mangkuk bersama-sama dengan serbuk kari dengan sedikit air.
- Panaskan minyak didalam periuk, tumiskan daun kari dan halba.
- Tumiskan pula bahan2 bancuhan tadi. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan secawan air dan santan kemudian masukkan ayam dan kentang
- masukkan lagi air, biarkan ianya mendidih sehingga ayam dan kentang masak hingga empuk (lebih kurang 30 minit)
- Akhir sekali masukkan asam keping, garam, serbuk perasa daun kunyit dan daun limau purut
Cadangan Masakan
tiada
Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : Resepi bonda
1 comments:
Terima kasih atas resepi masakan ini. Patut cuba! =)
Post a Comment