Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
- garam dan kunyit
- 5 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 cm halia (dihiris halus)
- 1/2 cawan sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 2 biji cili merah (dipotong nipis)
- 1/2 cawan air.
- 1 biji tomato (belah 6)
- 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
- Garam dan gula secukup rasa
- minyak
- Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
- Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
- Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
- Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
0 comments:
Post a Comment