Followers

Friday 21 January 2011

Sambal Serbaguna



Bahan-bahan
  • 50 gm cili kering - rendam dalam air panas dan kisar
  • 50 gm bawang putih - dikisar
  • 100 gm bawang merah - dikisar
  • 2 sudu besar asam jawa - diperah dengan 1/2 mangkuk air
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 5 sudu besar gula perang
  • 1/2 mangkuk udang kering - dicincang
  • Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan
  1. Panaskan dua sudu minyak untuk menggoreng udang kering hingga masak dan alihkan ke pinggan.
  2. Tambahkan sedikit minyak dan tumis cili kisar serta bawang putih hingga masak.
  3. Perlahan-lahan tambahkan asam jawa, sos ikan dan gula perang.
  4. Masukkan udang kering goreng dan kacau hingga elok masaknya.


Nota: Boleh juga ditambah ikan bilis, udang kering atau sotong yang telah digoreng untuk dimakan dengan nasi.
Sambal ini boleh diguna untuk menggoreng sayur, sebagai perencah nasi goreng atau dimakan bersama ulam.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...