
Bahan-bahan
- 1/2 bungkus mi wantan - dicelur
- 50 gm sawi - dicelur
- 2 mangkuk air sup
- 1 sudu kecil bawang putih - cincang
- 3 sudu kecil sos tiram
- 1 sudu kecil serbuk perasa
- 2 sudu kecil stok ayam
- 2 sudu kecil gula
- Serbuk lada sulah secukupnya
- Sos hitam
- Sedikit minyak
- Tepung jagung secukupnnya - dibancuh dengan air
Cara Menyediakan
- Tumis bawang putih cincang hingga naik baunya. Kemudian masukkan semua bahan kecuali tepung jagung dan lada sulah. Biarkan mendidih, tambahkan lada sulah dan tepung jagung. Bila mendidih sekali lagi, angkat dan curahkan ke atas mi wantan dan sawi yang telah dicelur.
- Hidangkan bersama Char Siew Ayam
Char Siew Ayam
Bahan-bahan
- 400 gm dada ayam - direbus dalam air sup
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar bawang putih - dihiris
- Sedikit kicap pekat
- Sedikit serbuk perasa
- Pewarna merah
- Sedikit minyak
Cara Menyediakan
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak dan perapkan dada ayam hingga campuran bahan sebati.
- Kemudian panaskan kuali dan goreng dada ayam. Balikkan-balikkan hingga masak. Hiris nipis dada ayam yang telah dimasak sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment