
Sumber : Resepi Tradisional Keluarga
- 600 gm perut lembu
- 1 biji bawang besar
- 1 cawan kelapa dibuat kerisik
- 1 cawan kelapa digiling
- 1 sudu besar beras
- 5 biji cili kering
- 1 biji cili merah
- 1 inci halia
- Asam jawa sebesar ibu jari
- 5 ulas bawang merah
- Asam limau dan garam
- Belacan sebesar ibu jari
Cara Membuatnya
- Perut lembu dilumur dengan kapur, biar sekejap, kikiskan bahagian yang hitam.
- Bila sudah bersih perut tadi hendaklah dicelur sebelum direbus. Kemudian barulah direbus dengan sedikit garam.
- Cili, bawang merah dan belacan digiling halus-halus, dibuat sambal.
- Bawang besar diptong nipis-nipis, begitu juga dengan cili merah dan halia.
- Beras digoreng tanpa minyak hingga kuning dan giling halus.
- Perut rebus dipotong anggaran 1/2 inci tebal dan 1 1/2 inci panjang.
- Asam jawa dibancuh dengan sedikit air. Masukkan air asam tadi ke dalam sambal, kerisik, kelapa giling dan beras tumbuk.
- Gaulkan sekali perut lembiu, cili, bawang besar, hali, garam dan asam limau.
- Rasa asam garamnya mengikut rasa.
0 comments:
Post a Comment