Followers

Tuesday 10 March 2009

Kerabu Perut


Sumber : Resepi Tradisional Keluarga

Bahan-bahan

  • 600 gm perut lembu
  • 1 biji bawang besar
  • 1 cawan kelapa dibuat kerisik
  • 1 cawan kelapa digiling
  • 1 sudu besar beras
  • 5 biji cili kering
  • 1 biji cili merah
  • 1 inci halia
  • Asam jawa sebesar ibu jari
  • 5 ulas bawang merah
  • Asam limau dan garam
  • Belacan sebesar ibu jari

Cara Membuatnya

  1. Perut lembu dilumur dengan kapur, biar sekejap, kikiskan bahagian yang hitam.
  2. Bila sudah bersih perut tadi hendaklah dicelur sebelum direbus. Kemudian barulah direbus dengan sedikit garam.
  3. Cili, bawang merah dan belacan digiling halus-halus, dibuat sambal.
  4. Bawang besar diptong nipis-nipis, begitu juga dengan cili merah dan halia.
  5. Beras digoreng tanpa minyak hingga kuning dan giling halus.
  6. Perut rebus dipotong anggaran 1/2 inci tebal dan 1 1/2 inci panjang.
  7. Asam jawa dibancuh dengan sedikit air. Masukkan air asam tadi ke dalam sambal, kerisik, kelapa giling dan beras tumbuk.
  8. Gaulkan sekali perut lembiu, cili, bawang besar, hali, garam dan asam limau.
  9. Rasa asam garamnya mengikut rasa.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...