Followers

Friday 21 January 2011

Capati dan Kuah Dal




Bahan-bahan
  • 600 gm tepung atar
  • 2 sudu besar marjerin
  • Air suam
  • Garam

Cara Menyediakan
  1. Gaul ramas tepung dengan marjerin hingga menjadi serbuk.
  2. Tuangkan air bercampur garam sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang tidak terlalu keras atau lembik agar mudah dicanai.
  3. Perap selama 2 jam kemudian bahagikan doh menjadi ketulan kecil. Canai setiap doh menjadi kepingan nipis.
  4. Panaskan kuali leper, sapukan sedikit minyak dan letakkan capati yang telah dicanai. Sentiasa tekan dengan kain kering yang bersih supaya capati tidak menggelembung.
  5. Angkat apabila sudah keperangan dan hidangkan bersama kuah dal.


Kuah Dal
Bahan A
  • 150 gm kacang dal
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 5 biji cili padi
  • Garam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Minyak
  • Sedikit air asam

Bahan B
  • 1 sudu besar rempah campuran
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 5 cm kayu manis
  • Sedikit bunga lawang
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 tangkai cili kering - dipotong
  • Minyak sapi & minyak masak
  • Daun kari

Bahan C
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji terung
  • 7 batang kacang buncis
  • 2 biji tomato

Cara Menyediakan
  1. Rebus kacang dal, kentang, bawang putih, halia, cili padi, garam dan serbuk kunyit. Setelah kacang empuk masukkan lobak, terung, kacang buncis dan tomato. Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan semua sayur empuk sedikit.
  2. Bahan B - panaskan minyak, tumis kayu manis, bunga lawang dan rempah campuran, bawang, cili kering, daun kari dan serbuk lada hingga naik baunya. Tuangkan bahan B ke dalam bahan A yang telah direbus. Kacau sebati.
  3. Jika suka rasa kuah lemak sedikit, anda boleh tambah santan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...