Bahan-bahan
- 4 biji peria kecil - jika peria panjang gunakan satu saja
- 1 keping taufu
- 2 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 50 gm cili giling
- Sedikit air asam jawa
- 1 sudu bear gula perang
- garam secukup rasa
Cara Menyediakan
- Hiris peria kecil-kecil dan rendam dalam air garam selama 20 minit agar keluar rasa pahitnya.
- Taufu dipotong dan digoreng kekuningan.
- Tuskan peria, goreng terendam sehingga garing dan ketepikan.
- Keluarkan lebihan minyak, tinggalkan sedikit dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga sedikit perang. Campurkan cili dan kacau hingga garing.
- Masukkan taufu, peria diikuti sedikit air dan kacau sebentar. Tuangkan pula air asam jawa.
- Masak selama 5 minit sehingga peria lembut. Perisakan dengan garam dan gula. Angkat dan hidangkan ketika masih panas bersama nasi.
0 comments:
Post a Comment