Bahan Untuk Bergedil
- 500 gm isi ayam
- 500 gm ubi kentang
- 2 biji telur - asingkan putih dan kuning
- 1/2 sudu teh lada putih
- 2 labu bawang besar - didadu
- 1 tangkai daun bawang dan daun sup - dimayang
- 15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng
- 1/2 sudu teh serbuk kari daging
- 1 cawan serbuk roti
- Sedikit garam
- 6 cawan minyak masak untuk goreng terendam
- 20 biji telur puyuh - rebus keras dan kupas kulitnya
Cara Menyediakan
- Bersihkan isi ayam dan cincang halus. Panaskan sebentar di dalam kuali hingga kering airnya.
- Kupas ubi kentang, bersihkan dan potong setebal 2 cm. Goreng hingga masak menggunakan tiga cawan minyak. Tumbuk halus.
- Satukan ubi kentang tumbuk dengan isi ayam, kuning telur, lada putih, bawang besar, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, rempah daging serta garam. Gaul rata.
- Pukul putih telur hingga kembang. Ketepikan.
- Ambil sedikit adunan kentang, leperkan, isi telur puyuh dan bungkus kembali mengikut bentuk telur.
- Panaskan minyak, celup dalam putih telur, golekkan atas serbuk roti dan goreng terendam hingga kuning.
- Angkat dan hidangkan bersama kuah bergedil.
Kuah Bergedil
Bahan-bahan
- 2 sudu besar tomato puri
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 4 sudu besar cuka
- 4 sudu besar gula
- 1/2 cawan air
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
Cara Menyediakan
- Campurkan kesemua bahan masak hingga mendidih.
- Hidangkan bersama bergedil telur puyuh.
Sumber: Saji Online
0 comments:
Post a Comment