Followers

Wednesday 15 December 2010

Bergedil Telur Puyuh




Bahan Untuk Bergedil
  • 500 gm isi ayam
  • 500 gm ubi kentang
  • 2 biji telur - asingkan putih dan kuning
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 2 labu bawang besar - didadu
  • 1 tangkai daun bawang dan daun sup - dimayang
  • 15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng
  • 1/2 sudu teh serbuk kari daging
  • 1 cawan serbuk roti
  • Sedikit garam
  • 6 cawan minyak masak untuk goreng terendam
  • 20 biji telur puyuh - rebus keras dan kupas kulitnya

Cara Menyediakan
  1. Bersihkan isi ayam dan cincang halus. Panaskan sebentar di dalam kuali hingga kering airnya.
  2. Kupas ubi kentang, bersihkan dan potong setebal 2 cm. Goreng hingga masak menggunakan tiga cawan minyak. Tumbuk halus.
  3. Satukan ubi kentang tumbuk dengan isi ayam, kuning telur, lada putih, bawang besar, bawang goreng, daun bawang dan daun sup, rempah daging serta garam. Gaul rata.
  4. Pukul putih telur hingga kembang. Ketepikan.
  5. Ambil sedikit adunan kentang, leperkan, isi telur puyuh dan bungkus kembali mengikut bentuk telur.
  6. Panaskan minyak, celup dalam putih telur, golekkan atas serbuk roti dan goreng terendam hingga kuning.
  7. Angkat dan hidangkan bersama kuah bergedil.


Kuah Bergedil
Bahan-bahan
  • 2 sudu besar tomato puri
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 4 sudu besar cuka
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk

Cara Menyediakan
  1. Campurkan kesemua bahan masak hingga mendidih.
  2. Hidangkan bersama bergedil telur puyuh.

Sumber: Saji Online

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...