Followers

Sunday, 20 March 2011

Mee Kuah Daging




Bahan-bahan
  • 500 gm mi
  • 100 gm daging batang pinang - dipotong kecil
  • 20 gm udang kering - ditumbuk
  • 3 batang sawi - dikerat 3 cm
  • 3 biji tomato - dibelah 8
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 2 cm halia - ditumbuk halus
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar tomato puri
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 kiub pati ayam
  • 4 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Garam dan gula dan secukup rasa

Cara-cara menyediakan
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk halia. Kacau hingga naik bau kemudian masukkan cili kisar dan sedikit air. Kacau hingga rata dan biarkan hingga pecah minyak dan hilang bau cili.
  2. Masukkan daging dan kacau. Biarkan hingga empuk kemudian masukkan udang kering dan kacau rata.
  3. Tuangkan air dan masukkan kiub pati ayam, tomato puri, garam dan gula. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan mi, sawi dan tomato. Kacau hingga rata.
  5. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, kacau dan padamkan api. Sewaktu menghidang, hiaskan dengan hirisan limau nipis, bawang goreng dan kacang tanah yang sudah digoreng dan ditumbuk.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...