Followers

Wednesday 2 February 2011

Udang Harimau Berempah



Bahan-bahan
  • 10 ekor udang harimau saiz besar - dibersihkan & ditus
  • 6 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 15 gm halia - dikisar
  • 6 tangkai cili merah - dikisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 15 gm kulit kayu manis
  • 5 gm biji sawi
  • 30 gm serbuk ketumbar
  • 30 gm serbuk jintan manis
  • 20 gm serbuk jintan putih
  • 5 gm serbuk kunyit
  • 1 biji limau nipis
  • 300 ml minyak - untuk menggoreng & menumis
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan hiasan
  • 1 labu bawang besar - dipotong bulat
  • 1 tangkai daun kari - digoreng
  • 1 tangkai cili merah - dibelah dua

Cara Menyediakan
  1. Gaulkan udang dengan garam dan kunyit.
  2. Panaskan minyak dan goreng udang. Setelah garing sedikit, angkat dan tuskan minyaknya. Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali (gunakan minyak udang tadi).
  4. Tumis kesemua bahan yang dikisar bersama daun kari, kulit kayu manis dan biji sawi. Kacau hingga naik bau.
  5. Masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, jintan manis bersama sedikit air. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan hilang bau rempah.
  6. Masukkan udang dan jus limau nipis. Kacau hingga rata. Masukkan gula dan garam jika perlu. Kacau lagi hingga rata.
  7. Angkat dan hiaskan dengan bawang besar, daun kari dan cili.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...