Followers

Tuesday 30 November 2010

Lala Goreng Halia




Bahan-bahan

  • 1 kg lala segar
  • 3 cm halia
  • 3 sudu besar cili boh
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 2 cm asam keping
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara menyediakan


  1. Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk halus.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
  3. Masukkan cili boh dan tumis lagi.
  4. Masukkan lala, asam keping dan gaul sebentar supaya sebati dengan bahan tumis.
  5. Masukkan sedikit air supaya lala masak.
  6. Akhir sekali masukkan garam, gula dan bawang besar yang dipotong ring.
  7. Apabila lala sudah masak, hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...