Bahan-bahan
- 100 gm beras
- Sehelai daun pandan
- 2 batang serai
- 4 sm halia
- 4 sm kulit kayu manis
- 300 gm ayam (diricik halus)
- 2 helai daun bawang
- 4 kuntum bunga lawang
- 200 gm minyak sapi
- 1 ½ liter air
- 2 gm buah pelaga
- 5 gm bawang goreng
- 2 cawan santan
Bahan dihiris
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak, masukkan daun pandan, bawang putih, bawang merah, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Tumis hingga naik aromanya dan berbau wangi.
- Masukkan air dan beras. Bila nasi sudah kembang, masukkan garam, santan, ayam yang telah diricik dan masak hingga mendidih dan bolehlah dihidangkan. Hidangkan bersama bawang goreng dan hirisan daun bawang.
0 comments:
Post a Comment