Followers

Thursday 19 March 2009

Tempe Bersalut Bumbu

Bahan-Bahan

  • 500 gm tempe, potong-potong
  • 500 ml santan cair
  • 2 lbr daun salam
  • 2 btg serai, diketok
  • minyak goreng

Bumbu halus:

  • 8 ulas bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 4 biji buah keras
  • 1/2 sdm ketumbar
  • 1 sdt garam

Bahan Salut:

  • 350 ml air rebusan tempe
  • 3 sdm tepung beras


Cara Memasak

  1. Rebus tempe bersama santan, bumbu halus, daun salam, serai dan garam.
  2. Masak sampai meresap. Angkat tempe, toskan.
  3. Ambil air santan 350 ml, masukkan tepung beras, aduk rata.
  4. Celupkan tempe ke dalam campuran tepung.
  5. Goreng dalam minyak panas hingga kecokelatan, angkat.
  6. Goreng sisa adonan tepung, tuang sedikit demi sedikit sambil diaduk-aduk.
  7. Goreng hingga garing, angkat toskan.
  8. Sajikan tempe dengan ditaburi dengan no.6.


Cadangan Masakan
Lebih enak ketika masih panas.
Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : pelbagai

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...