Tuesday, 10 March 2009
Kerabu Jantung Pisang
Sumber : Resepi Tradisional Keluarga
Bahan-bahan
1 biji jantung pisang
2 biji bawang besar
1 biji kelapa
4 biji cili merah
2 biji asam limau nipis
1 jemput udang kering
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya
1. Jantung pisang dipotong halus-halus. Masukkan ke dalam kuali dan rendangkan seketika kira-kira 5 minit diatas api yang sederhana supaya kecut dan layu.
2. 1/2 biji kelapa diambil santannya dan kemudian masakkan seketika pati santan tersebut.
3. Baki 1/2 biji kelapa tadi digoreng tanpa minyak sehingga berwarna kuning. Setelah itu diangkat dan ketepikan.
4. Bawang besar dimayang halus-halus. Cili merah ditumbuk sehingga lumat bersama udang kering dan kelapa goreng tadi.
5. masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi bersama jantung pisang serta bawang besr dan gaulkan hingga rata.
6. Setelah itu perahkan asam limau dan tuangkan pati santan ke atasnya. Tambahkan garam serta serbuk perasa secukupnya.
7. Kemudian bolehlah dihidangkan untuk dimakan bersama nasi
No posts match your query. Show all posts
No posts match your query. Show all posts
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment