Followers

Thursday 19 March 2009

Kari Daging Bersos Tomato


Bahan-Bahan

  • 250g daging
  • 3 tbsp sos tomato
  • 4 ulas bawang merah kecil
  • 2 tbsp kicap manis
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 tbsp sos cili
  • 1 inci halia
  • 2 btg lada hijau, dibelah empat
  • 1 batang serai dititik minyak untuk menumis
  • Daun kari
  • Garam secukup rasa (1tsp)
  • 1 paket serbuk kari daging/ayam adabi
  • 4 sekawan rempah (kayu manis, bunga lawang, cengkih,)
  • 4 cawan air daging
  • 1 biji kentang dipotong dadu besar

Cara-cara

  1. Rebus daging sehingga empuk.
  2. Tumiskan rempah 4 sekawan dan serai yg telah dititik. Masukkan bawang merah, bwg putih, halia yg telah ditumbuk , goreng sehingga garing.Masukkan daun kari.
  3. Masukkan rempah kari, tumis sehingga naik bau. Masukkan daging, kentang, serta 3 cawan air daging, kacau dan tutup dengan penutup periuk agar kentang lembut.
  4. Bila kentang sudah lembut, masukkan garam, sos tomato, sos cili dan kicap dan baki 1 cawan air daging. Jika suka masam, tambahkan sos ikut selera anda.Jika kuah terlalu pekat, tambahkan sedikit air.
  5. Apabila semua sudah masak, masukkan lada hijau yg telah dibelah empat untuk hiasan. Apabila lada hijau sudah layu sedikit, tutup api..


Cadangan Masakan
Hiaskan dengan daun ketumbar.

Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : lynn's cupcakes

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...