Followers

Thursday 19 March 2009

Daging Blackpepper

Bahan-Bahan

  • 500 gm daging batang pinang - dipotong nipis dan dilumurkan dengan sedikit garam dan kunyit
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 3 sudu besar lada hitam yang ditumbuk kasar
  • (boleh juga digunakan serbuk lada hitam tapi yang kasar)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu tepung jagung - dilarutkan dengan sedikit air
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 cawan air
  • 1 pokok daun bawang - dipotong2 1 inci
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk perasa
  • minyak untuk menggoreng/menumis
  • hirisan cili merah, daun sup dan juga tomato untuk hiasan
  • sedikit garam

Cara Memasak

  1. Panaskan sesenduk minyak kedalam kuali, gorengkan daging sehingga masak.
  2. Tanpa mengeluarkan daging, masukkan kesemua bahan2 kecuali larutan air tepung jagung dan juga bahan hiasan.
  3. Setelah semua bahan2 mesra, masukkan larutan air tepung jagung.
  4. Masak sehingga kering.
  5. Hidangkan dengan bahan hiasan.


Saiz Hidangan : 6 orang | Sumber Resipi : olahan mamadanish

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...