Followers

Thursday 21 July 2011

Tart Nenas



Bahan-bahan
  • 150 gm butter
  • 100 gm margerine
  • 50 gm gula aising
  • 2 kuning telur
  • 1 sdk esen vanila
  • Secubit garam
  • Poppy seed secukupnya
  • 350 gm tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung* - *digaul dan diayak

Bahan-bahan (untuk gliss)
  • 1 kuning telur
  • 1 sdk susu cair
  • Secubit garam
  • 1/4 sdk air
  • 1/4 sdk esen vanila

Bahan-bahan (untuk jem nenas)
  • 450 gm nenas yang mangkal
  • 180 gm gula kastor
  • 1/2 sdk esen nenas
  • 1/2 sdk jus lemon

Cara-cara 

(untuk jem nenas)


  1. Parut nenas dan masak bersama gula sehingga mendidih.
  2. Masukkan esen dan jus lemon, kacau rata dan masak atas api perlahan sehingga jem pekat dan hampir kering dalam 1 jam.
  3. Matikan api dan sejukkan. 
  4. Bulat2kn jem dan bentukkan bujur, anggaran 1/2 sdk untuk setiap biji. Buat sehingga siap.

(untuk doh)


  1. Pukul butter, margerine dan gula aising sehingga berkrim.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan garam, pukul lagi.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit2 sehingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut.
  4. Tutup doh dengan tuala lembap untuk kegunaan kemudian.

(untuk glis)


  1. Satukan semua bahan2 untuk menglis dan ketepikan untuk kegunaaan kemudian.

(untuk tat nenas gulung)


  1. Ambil sedikit doh dalam 10 gm, bulat2kan, leperkan, ambil sedikit jem nenas, letak pada adunan, bulat2kan semula, lonjongkan seperti bentuk nenas, gunting paad adunan mengunakan hujung gunting dari atas ke bawah untuk menjadikan seperti bentuk duri nenas. Buat sampai habis.
  2. Sapu loyang pembakar degan sedikit butter dnn isikan adunan yang telah siap dibuat.
  3. Sapukan sedikit glis atas tat tadi dan taburkan sedikit poppy seed.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 minit sehingga masak.
  5. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...