Followers

Wednesday 18 March 2009

Nasi Goreng Udang

Bahan-Bahan

  • 1 mangkuk nasi
  • 1 mangkuk kecil udang harimau yang telah dibuang kulit dan dibersihkan
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi (kurangkan kalau taknak pedas)
  • 2 ulas bawang merah (kecil)
  • sedikit sayur sawi/kangkung
  • 3 sudu minyak untuk menumis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji telur
  • garam secukup rasa
  • sedikit perasa

Cara Memasak

  1. Bawang putih, bawang merah dan cili padi ditumbuk.
  2. Panaskan minyak ke dalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk dan sos tiram.
  3. Bila naik bau, masukkan udang, telur dan sayur.
  4. Bila sayur sudah layu, masukkan nasi, garam dan serbuk perasa.
  5. Sedia untuk dihidangkan


Sumber: Mamadanish

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...