Tuesday 10 March 2009
Nasi Dagang
Bahannya
500gm. beras nasi dagang [ basuh dan rendam semalaman]
1 1/2 biji santan pekat
6 ulas bawang merah } semuanya
3 ulas bawang putih } dimayang / hiris
1 cm halia } halus
2 camt. halba biji
garam / gula secukup rasa
Caranya
1. Toskan beras dan kukus 3/4 masak, angkat dan tuang dalam bekas.
2. Campurkan garam dan gula dalam santan kacau hingga semuanya larut.
3. Tuangkan sedikit2 santan kedalam bekas nasi tadi sambil digaul hingga sebati. Buat begitu hingga semua santanya habis dan tercampur rata dengan beras tadi.
4. Akhir sekali masukkan semua bahan hirisan tadi dan halba lalu digaul hingga sebati.
5. Masukkan semula dalam kukusan dan kukus hingga berasnya masak.
KARI IKAN
Bahannya
1 kilo ikan tonggkol / kayu
[ setelah siap dibersihkan ikan perlulah direbus dengan sedikit halia, lengkuas, garam dan asam keping hingga mendidih biar atas api lebih kurang 1/2 jam supaya hilang bau hanyir ikan tersebut.]
8 ulas bawang merah } semuanya
4 ulas bawang putih } dihiris halus
1 cm halia } untuk ditumis
2 tangkai daun kari
1 camt halba campur
4 camb. serbuk rempah kari
2 camb. cili blend
4-5 keping asam gelugur / keping
1 biji santan pekat
minyak secukupnya untuk menumis
garam secukup rasa.
Caranya
1. Tumis semua bahan tumisan dan masukkan juga halba campur dan daun kari hingga naik bau dan kekuningan sedikit.
2. Masukkan cili blend dan rempah kari serta sedikit air tumis hingga benar2 garing atau lebih tepat lagi orang sebut terbit minyak atau pecah minyak.
3. Masukkan santan, asam keping dan garam, jika pekat sangat boleh ditambah sedikit air masak hingga mendidih.
4. Setelah memndidh bolehlah dimasukkan ikan yg telah direbus tadi. Rasalah, apa yang kurang bolehlah ditambah mengikut selera masing2.
SAMBAL KELAPA
Bahannya
300 gm kelapa parut yang putih
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
6 biji cili padi merah [ jika suka pedas ]
1 camt garam halus
2 camb. air asam jawa [ pekat ]
Caranya
1. Blend semua bahan [ kecuali kelapa ] hingga halus. Dah halus masukkan kelapa mesin hingga halus. ras apa yang kurang bolehlah ditambah ikut citarasa sendiri.
ACAR TIMUN
Bahannya
2 biji timun - kupas kulit dan terik dengan garpu kelilingnya dan hiris nipis2
1 btg lobak merah - hiris nipis2 juga
1 biji cili merah - hiris nipis
[ jika suka pedas boleh ditambah 2-3 biji cili padi ]
2 biji bawang besar - di mayang nipis2
garam / gula secukup rasa
4 camb. cuka makan
Caranya
1. Gaul kesemua bahan2 hingga rata dan rasalah apa yang kurang bolehlah ditambah ikut citarasa sendiri.
Labels:
Aneka Nasi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment