Followers

Sunday 15 March 2009

Kek Batik


Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 1 pct biskut marie yg telah dipatah empat
  • 1 buku mentega
  • 1 tin susu pekat
  • 1 paket kecil milo
  • 1 botol kecik serbuk koko
  • sedikit kacang yg telah digoreng tanpa minyak
  • sedikit kismis
Cara-cara 
  1. Cairkan mentega di dalam kuali.
  2. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata.
  3. Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata.
  4. Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja.
  5. Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas.
  6. Sejukkan dan masuk ke dalam peti sejuk. Boleh dihidangkan pada waktu petang atau dijadikan hantaran.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...