Gambar Hiasan |
Bahan-bahan
- Doh piza secukupnya
- Sos piza yang ditambah sedikit serbuk lada hitam secukupnya
Bahan Inti
- 1/2 batang lobak merah - potong kecil
- 1/2 biji lada benggala - potong dadu
- 5 jagung muda - dibelah
- 5 keping cendawan butang - dihiris
- 1 biji tomato - dihiris
- 100 gm parutan keju mozzarella
Cara-cara menyediakan
- Celur semua sayuran hingga setengah masak.
- Sapukan sos ke atas doh piza, aturkan bahan inti di atasnya dan bakar selama 20 minit.
- Keluarkan piza, taburkan keju dan bakar lagi selama lima minit.
Doh Piza
Bahan asas
- 1 sudu kecil gula
- 2 sudu kecil yis
- 250 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 155 gm air
- Sedikit air suam
Cara-cara menyediakan
- Campurkan gula dengan yis dan sebatikan dengan air suam, biarkan selama 15 minit sehingga yis kelihatan berbuih.
- Masukkan tepung bergaram ke dalam mangkuk pengadun.
- Tuangkan bancuhan yis yang sudah kembang di tengah-tengah tepung, adun dengan mesin pengadun. Mulakan dengan kelajuan nombor satu dan tingkatkan kelajuan. Sambil mengadun, tambahkan air sdikit demi sedikit dan adun hingga sebati.
- Keluarkan doh dan uli dengan tangan sebentar. Sekali lagi adun dengan mesih hingga adunan licin.
- Rehatkan selama 20 minit.
- Canai dan potong mengikut saiz acuan, isikan doh dalam acuan dan cucuk-cucuk dengan garpu supaya doh tidak menggelembung apabila dibakar.
- Ratakan sos dan taburkan inti mengikut pilihan anda, diikuti keju sebelum dibakar.
Bahan Asas Sos Piza
- 1 labu bawang besar - dicincang
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- Minyak untuk menumis
- 2 sudu besar puri tomato
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 helai daun bay
- Sedikit oregano
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakan
- Tumis bawang besar, bawang putih dan daun bay hingga lembut. Masukkan sos serta puri tomato diikuti sos cili, oregano dan garam. Kacau sebentar dan biarkan hingga pekat.
0 comments:
Post a Comment