Followers

Tuesday, 5 April 2011

Pajeri Terung




Bahan-bahan
  • 2 biji terung panjang (potong tiga)
  • 1 cawan santan pekat
  • 40 gm udang kering (tumbuk)
  • 4 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 peket kecil serbuk kari ikan
  • Gula dan garam
  • 2 sudu besar kerisik


Cara-cara menyediakan
  1. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau dan garing.
  2. Kemudian tuangkan serbuk kari yang dibancuh dengan air. Biarkan tumisan pecah minyak.
  3. Kemudian tuangkan santan dan masukkan terung. Biarkan kuah mendidih dan bubuhkan
  4. garam dan gula.
  5. Akhir sekali masukkan kerisik. Biarkan kuah mendidih dan pekat serta terungnya lembik.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...