(Resipi ini menggunakan ketuhar gelombang mikro)
Bahan-bahan
- 200 gm fusilli
- 1 batang lobak merah - diparut
- 1/2 tin cendawan butang - dihiris
- 1 tangkai daun ketumbar - dihiris
- 1/2 sudu kecil oregano
- 250 gm keju mozarella - diparut
- 2 biji tomato
- 200 gm daging kisar
- 1 labu bawang besar - dihiris
- Sedikit garam
- 2 sudu besar minyak
- 50 gm mentega
- 6 keping kulit popia basah
- Air panas secukupnya
Cara Menyediakan
- Masukkan fusilli di dalam kaserol tinggi yang berisi air panas, campurkan minyak dan tutup dengan plastik lekap. Buat sedikit lubang.
- Masak dengan 'HIGH' selama 8-10 minit sehingga lembut.
- Tapis, tus dan gaulkan dengan mentega, ketepikan.
- Sementara itu sediakan kaserol lain, masukkan daging, lobak merah, oregano, tomato, bawang, cendawan butang, garam dan daun ketumbar.
- Masak dengan 'HIGH' selama 5 minit, keluarkan.
- Campurkan fusili ke dalam kaserol yang berisi adunan daging tadi dan kacau rata. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
- Sediakan kaserol lain, masukkan bahagian pertama. Taburkan keju mozarella dan lapikkan dengan 2 keping kulit popia basah di atasnya.
- Masukkan bahagian kedua, kemudian taburkan keju mozarella dan lapikkan dengan 2 kulit popia basah. Ulangi proses sama hingga habis keempat-empat bahagian.
- Akhir sekali taburkan keju mozarella dan hias dengan tomato.
- Masak dengan 'HIGH' selama 3 minit kemudian keluarkan.
- Masak menggunakan 'CONVECTION' selama 10 minit untuk dapat warna keperangan. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment