Followers

Sunday, 20 March 2011

Fusili Kaserol


(Resipi ini menggunakan ketuhar gelombang mikro)
Bahan-bahan
  • 200 gm fusilli
  • 1 batang lobak merah - diparut
  • 1/2 tin cendawan butang - dihiris
  • 1 tangkai daun ketumbar - dihiris
  • 1/2 sudu kecil oregano
  • 250 gm keju mozarella - diparut
  • 2 biji tomato
  • 200 gm daging kisar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • Sedikit garam
  • 2 sudu besar minyak
  • 50 gm mentega
  • 6 keping kulit popia basah
  • Air panas secukupnya

Cara Menyediakan
  1. Masukkan fusilli di dalam kaserol tinggi yang berisi air panas, campurkan minyak dan tutup dengan plastik lekap. Buat sedikit lubang.
  2. Masak dengan 'HIGH' selama 8-10 minit sehingga lembut.
  3. Tapis, tus dan gaulkan dengan mentega, ketepikan.
  4. Sementara itu sediakan kaserol lain, masukkan daging, lobak merah, oregano, tomato, bawang, cendawan butang, garam dan daun ketumbar.
  5. Masak dengan 'HIGH' selama 5 minit, keluarkan.
  6. Campurkan fusili ke dalam kaserol yang berisi adunan daging tadi dan kacau rata. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  7. Sediakan kaserol lain, masukkan bahagian pertama. Taburkan keju mozarella dan lapikkan dengan 2 keping kulit popia basah di atasnya.
  8. Masukkan bahagian kedua, kemudian taburkan keju mozarella dan lapikkan dengan 2 kulit popia basah. Ulangi proses sama hingga habis keempat-empat bahagian.
  9. Akhir sekali taburkan keju mozarella dan hias dengan tomato.
  10. Masak dengan 'HIGH' selama 3 minit kemudian keluarkan.
  11. Masak menggunakan 'CONVECTION' selama 10 minit untuk dapat warna keperangan. Angkat dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...