Bahan A
- 2 liter air
- 1 kg ikan kembung
- 100 gm asam gelugur (basuh)
- 100 gm daun kesum
- 100 gm lengkuas (titik)
- 1 batang serai (titik)
- 1 kuntum bunga kantan (potong)
- 3 sudu kecil pes otak udang
- 1 kg laksa basah
- Garam secukup rasa
Bahan B
- Nanas (hiris)
- Timun (potong nipis dan panjang)
- Lada merah (hiris)
- Bawang besar (hiris)
- Daun pudina
- Sedikit petis
- Sedikit hirisan bunga kantan
Cara Menyediakan
- Didihkan air dan rebuskan ikan kembung hingga masak. Angkat dan buangkan tulang ikan. Kemudian siat-siatkan isi ikan.
- Tapiskan air rebusan ikan tadi dan campurkan bersama isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
- Kemudian masukkan pes udang dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
- Sewaktu merebus kuah asam laksa, anda bolehlah tuangkan sedikit air lagi.
0 comments:
Post a Comment