Followers

Saturday, 19 February 2011

Asam Laksa




Bahan A
  • 2 liter air
  • 1 kg ikan kembung
  • 100 gm asam gelugur (basuh)
  • 100 gm daun kesum
  • 100 gm lengkuas (titik)
  • 1 batang serai (titik)
  • 1 kuntum bunga kantan (potong)
  • 3 sudu kecil pes otak udang
  • 1 kg laksa basah
  • Garam secukup rasa

Bahan B
  • Nanas (hiris)
  • Timun (potong nipis dan panjang)
  • Lada merah (hiris)
  • Bawang besar (hiris)
  • Daun pudina
  • Sedikit petis
  • Sedikit hirisan bunga kantan

Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan rebuskan ikan kembung hingga masak. Angkat dan buangkan tulang ikan. Kemudian siat-siatkan isi ikan.
  2. Tapiskan air rebusan ikan tadi dan campurkan bersama isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
  3. Kemudian masukkan pes udang dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
  4. Sewaktu merebus kuah asam laksa, anda bolehlah tuangkan sedikit air lagi.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...