Bahan-bahan
- 10 ekor udang harimau saiz besar - dibersihkan & ditus
- 6 ulas bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 15 gm halia - dikisar
- 6 tangkai cili merah - dikisar
- 1 tangkai daun kari
- 15 gm kulit kayu manis
- 5 gm biji sawi
- 30 gm serbuk ketumbar
- 30 gm serbuk jintan manis
- 20 gm serbuk jintan putih
- 5 gm serbuk kunyit
- 1 biji limau nipis
- 300 ml minyak - untuk menggoreng & menumis
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan hiasan
- 1 labu bawang besar - dipotong bulat
- 1 tangkai daun kari - digoreng
- 1 tangkai cili merah - dibelah dua
Cara Menyediakan
- Gaulkan udang dengan garam dan kunyit.
- Panaskan minyak dan goreng udang. Setelah garing sedikit, angkat dan tuskan minyaknya. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali (gunakan minyak udang tadi).
- Tumis kesemua bahan yang dikisar bersama daun kari, kulit kayu manis dan biji sawi. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, jintan manis bersama sedikit air. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak dan hilang bau rempah.
- Masukkan udang dan jus limau nipis. Kacau hingga rata. Masukkan gula dan garam jika perlu. Kacau lagi hingga rata.
- Angkat dan hiaskan dengan bawang besar, daun kari dan cili.
0 comments:
Post a Comment