Followers

Wednesday, 2 February 2011

Masak Lemak Ketam dengan Jering



Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam (potong dua)
  • 3 helai daun kunyit
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1/2 kg santan pekat
  • 4 keping asam gelugur
  • 10 keping jering (rebus hingga empuk)
Bahan Kisar
  • 100 gm cili padi
  • 2 1/2 cm kunyit hidup
  • 4 batang serai
  • 3 batang cili merah
  • 1 cm belacan
Cara Menyediakan
  1. Santan dimasukkan ke dalam periuk. Tunggu sehingga separuh mendidih.
  2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar bersama ketam, sedikit garam, gula dan serbuk pati ayam. Tunggu sehingga mendidih.
  3. Apabila sudah masak angkat makanan dan dihidangkan.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...