Bahan Doh
- 200 gm mentega
- 100 gm gula kastor
- 2 biji telur
- 300 gm tepung
- 100 gm serbuk kacang hazel
Bahan Inti
- 250 gm buah mangga
Cara Menyediakan
- Pukul mentega bersama gula kastor sehingga betul-betul kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul.
- Masukkan pula tepung yang telah dicampur dengan serbuk kacang hazel dan uli sehingga menjadi doh. Bungkus dengan plastik lekat dan dinginkan selama 20 minit.
- Keluarkan doh, canai dan ratakan di dalam tin tat. Taburkan mangga yang dipotong kecil. Canai juga lebihan pastri, potong jalur dan jalin di atasnya sebagai menutup inti.
- Setelah siap, bakar di dalam ketuhar pada kepanasan 180 darjah Celsius selama 30 minit.
- Sejukkan dan hias mengikut cita rasa sendiri.
0 comments:
Post a Comment