Followers

Saturday, 19 February 2011

Tat Linzer Mangga



Bahan Doh
  • 200 gm mentega
  • 100 gm gula kastor
  • 2 biji telur
  • 300 gm tepung
  • 100 gm serbuk kacang hazel

Bahan Inti
  • 250 gm buah mangga

Cara Menyediakan
  • Pukul mentega bersama gula kastor sehingga betul-betul kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul.
  • Masukkan pula tepung yang telah dicampur dengan serbuk kacang hazel dan uli sehingga menjadi doh. Bungkus dengan plastik lekat dan dinginkan selama 20 minit.
  • Keluarkan doh, canai dan ratakan di dalam tin tat. Taburkan mangga yang dipotong kecil. Canai juga lebihan pastri, potong jalur dan jalin di atasnya sebagai menutup inti.
  • Setelah siap, bakar di dalam ketuhar pada kepanasan 180 darjah Celsius selama 30 minit.
  • Sejukkan dan hias mengikut cita rasa sendiri.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...