Bahan-bahan
- 4-6 keping tulang ikan masin (talang atau merah)
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- 1/2 biji kelapa parut - diambil 2 cawan santan
- 4 biji kenting kecil atau ubi keledek - dipotong empat
- 2 biji terung bulat - dibelah enam
- 1/4 biji nanas - dibuang empulur dan potong kecil
- 3-4 ulas bawang putih
- 6-8 ulas bawang merah
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu teh jintan manis
- 2 sudu besar jus asam jawa
- 2 sudu besar minyak
- Garam jika perlu
Cara Menyediakan
- Campurkan rempah daging dan tulang dengan satu cawan pati santan, kemudian rebuskan hingga mesra.
- Masukkan satu lagi cawan santan diikuti dengan ubi kentang. Apabila kentang lembut, masukkan nanas dan garam secukup rasa.
- Setelah masak, kecilkan api dan ketepikan bahan tadi.
- Sediakan kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, jintan manis, bawang putih serta daun kari.
- Tumis sampai naik wangi kemudian tuang semua bahan dalam kuali ke dalam periuk. Tutupkan api.
- Tutup periuk selama 10 minit agar bahan-bahan menjadi lebih mesra sebelum dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment