Bahan A
- 120 gm mentega
- 30 gm lelemak sayuran (crisco)
- 1 biji kuning telur
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar susu manis
- 50 gm gula aising
- 1/2 sudu kecil pewarna hijau
Bahan B
- 240 gm tepung gandum
- 60 gm tepung jagung
- 2 sudu besar bijan
- 3/4 sudu kecil baking powder
- 1/4 sudu kecil emplex
Cara Menyediakan
- Pukul mentega, lelemak sayuran dan kuning telur selama tiga minit.
- Campurkan kesemua bahan B ke dalam bahan A diikuti garam, susu manis, gula aising dan pewarna hijau.
- Pukul selama dua minit. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk selama 10 minit.
- Keluarkan dan canai. Terap dengan acuan bulat kecil. Jadikan seperti kelongsong, masukkan inti.
- Hias dengan ceri merah, sapukan dengan telur dan bakar selama 12 minit pada suhu 175 darjah Celsius.
Bahan Inti
- 1 biji limau sunkist - parut kulit dan ambil airnya
- 2 cawan nanas parut
- 1 cawan betik parut
- 1 cawan gula
- 2 sudu besar tepung jagung
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji pelaga
Cara Menyediakan
- Masak betik dan nanas hingga kering airnya.
- Setelah kering, campurkan gula, air limau sunkist dan kulitnya.
- Gaul rata, campurkan bunga cengkih, pelaga dan kacau hingga kental.
- Akhir sekali masukkan tepung jagung dan masuk lagi selama sepuluh minit. Angkat dan sejukkan.
- Gentel kecil-kecil sebelum dimasukkan ke dalam adunan tepung.
0 comments:
Post a Comment