Bahan-bahan
- 180gm spageti
- 1 kupang
- 40gm udang harimau
- 50gm sotong – dipotong kecil
- 5gm cili merah – dihiris
- 5gm daun basil segar – dihiris
- 1 sudu besar bawang putih cincang
- ½ sudu kecil lada hitam kisar
- ½ sudu kecil serbuk cili
- Garam secukup rasa
- Minyak zaitun
- Keju parmesan – untuk ditabur
Cara menyediakan spageti
- Didihkan air secukupnya di dalam periuk. Masukkan spageti dan masak mengikut spesifikasi pada paket spageti.
- Tos dan lalukan di bawah air sejuk beberapa saat.
- Letak spageti di dalam pinggan dan gaulkan sedikit minyak zaitun agar tidak melekat.
Cara menyediakan sos spageti
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan kupang serta sotong.
- Besarkan api dan tambah udang. Balik-balikkan dan teruskan menumis tiga ke lima minit hingga semua makanan laut hampir masak.
- Tambahkan lada hitam, cili hiris, serbuk cili dan garam.
- Gaulkan spageti dan apabila selesai, tabur basil cincang dan parutan keju parmesan.
0 comments:
Post a Comment