Followers

Thursday, 17 February 2011

Keli Bunga Kantan



Bahan-bahan
  • 400 gm ikan keli
  • 40 gm daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 250 ml air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • BAHAN KISAR:
  • 2 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 50 gm cili merah
  • 50 gm cili padi
  • 7 tangkai cili kering
  • 50 gm belacan

Cara Menyediakan
  • Panaskan minyak dan tumiskan se­mua bahan kisar hingga naik bau.
  • Kemudian masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.
  • Tunggu hingga mendidih, barulah masukkan ikan keli.
  • Masukkan ga­ram secukup rasa. Biarkan hingga kuah pekat sedikit. Jika suka bubuh­kan sedikit gula, barulah sedap rasa­nya.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...