Bahan-bahan
- 600 gm daging salai
- 10 tangkai cili kering - dikisar
- 10 ulas bawang merah - dikisar
- 2 sudu teh jintan manis - dikisar
- 2 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar sos tomato
- 100 gm gajus goreng
- 1 cawan santan pekat
- 1 batang serai - dititik
- 1 helai daun kunyit - dimayang
- 2 cm lengkuas - ditumbuk
- 1 cm halia - ditumbuk
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis semua bahan yang telah ditumbuk hingga bangkit baunya. Masukkan daging salai, sos tomato dan serai. Balik-balikkan.
- Tuangkan santan pekat, biar sampai kering dan pecah minyak.
- Masukkan pula kerisik, garam dan gula. Kacau rata.
- Sebelum diangkat, masukkkan gajus.
0 comments:
Post a Comment