Followers

Tuesday, 8 February 2011

Sambal Daging Salai Bergajus



Bahan-bahan
  • 600 gm daging salai
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 10 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 sudu teh jintan manis - dikisar
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 100 gm gajus goreng
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 helai daun kunyit - dimayang
  • 2 cm lengkuas - ditumbuk
  • 1 cm halia - ditumbuk
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis semua bahan yang telah ditumbuk hingga bangkit baunya. Masukkan daging salai, sos tomato dan serai. Balik-balikkan.
  2. Tuangkan santan pekat, biar sampai kering dan pecah minyak.
  3. Masukkan pula kerisik, garam dan gula. Kacau rata.
  4. Sebelum diangkat, masukkkan gajus.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...