Bahan-bahan
- 300 gm beras - bersih dan tuskan
- 750 gm air rebusan ayam
- 500 gm daging paha ayam - dipotong kecil
- 20 gm cendawan shitake - direndam dan potong dua
- 2 cm isi ikan masin - dipotong nipis dan digoreng garing
- 20 gm halia muda - dihiris nipis
Bahan-Bahan Perap
- 20 ml kicap cair
- 20 ml sos tiram
- 10 ml kicap pekat
- 10 ml minyak bijan
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil tepung jagung
Bahan-bahan Hiasan
- 1 tangkai daun bawang - dihiris halus
- 1 tangkai cili merah - dihiris
Cara Menyediakan
- Gaulkan ayam dan cendawan dengan bahan-bahan perap dan ketepikan selama 30 minit.
- Masukkan beras dan air rebusan ayam ke dalam mangkuk tanah, tutup mangkuk dan jerang di atas api sehingga mendidih. buka penutup mangkuk, kacau kemudian kecilkan api dan biarkan hingga air kering.
- Masukkan ayam dan cendawan yang diperap tadi ke dalam mangkuk, tutup semula mangkuk dan masak dengan api yang kecil sehingga nasi masak dan daging ayam empuk. Padamkan api.
- Taburkan ikan kering ke atas nasi dan biarkan selama 10 minit lagi kemudian baru digemburkan nasi supaya tidak berketul. Taburkan hirisan daun bawang dan cili merah kemudian hidang panas-panas.
0 comments:
Post a Comment