Bahan A
- 2 cawan beras basmati
Bahan B
- 1/2 batang lobak merah - diparut dan dihiris
- 1/2 labu bawang besar
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 cm kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil rempah nasi beriani
- 1/4 sudu kecil rempahan ayam rempah lima
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu kecil stok ayam pekat
- 1/4 sudu kecil serbuk pati ayam
- 1/8 kiub pati ikan bilis
- 1/8 kiiub pati lembu
- 1 cawan susu sejat penuh krim
- 1 sudu kecil yogurt madu
- 1 sudu kecil jus minuman oren
- 2 cawan air
- 50 gm gajus
- 20 gm kismis
Cara Menyediakan
- Bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia dimayang halus.
- Panaskan minyak sapi dan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan kesemua bahan yang telah dimayang halus.
- Biar sehingga naik aroma, kemudian baru dimasukkan rempahan nasi beriani dan rempahan ayam rempah lima.
- Tuangkan air, stok ayam pekat, sos tomato, serbuk pati ayam, kiub pati ayam, kiub pati ikan bilis, susu sejat peruh krim, yogurt madu dan jus oren.
- Setelah mendidih, bari dimasukkan beras yang telah dibasuh dan dituskan.
- Kacau seketika dan biarkan nasi separuh masak.
- Masukkan kismis dan gajus, tutup periuk sehingga nasi masak.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment