Followers

Tuesday, 8 February 2011

Rebung Goreng



Bahan-bahan
  • 100 gm rebung
  • 100 gm udang basah - dibuang kulit
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 labu bawang besar - dimayang
  • 1 tangkai cili merah - dimayang
  • 2 ulas bawang putih
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak

Cara Menyediakan
  1. Rebung dibersihkan kemudian ditus. Jika menggunakan rebung masam, rendam terlebih dahulu kemudian buang airnya. Ulang proses ini beberapa kali untuk kurangkan rasa masamnya.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dimayang. Bila bawang layu, masukkan udang dan kacau rata.
  3. Akhir sekali masukkan rebung, serbuk kunyit, garam dan gula. Kacau rata selama dua minit dan angkat.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...