Followers

Tuesday, 8 February 2011

Nasi Udang Tumis Sayuran



Bahan-bahan
  • 270 gm air
  • 3 cawan beras basmati
  • 3 1/4 cawan air rebusan udang
  • 2 cm halia - hiris panjang
  • 1 ulas bawang putih - dihiris
  • 2 labu bawang besar - dihiris
  • 2 sudu besar mentega/minyak
  • 2 helai daun pandan - simpul
  • 1 biji lada benggala merah - potong dadu
  • 1 biji lada benggala hijau - potong dadu
  • 1 tin cendawan butang
  • 100 gm bunga kubis - potong kecil
  • 100 gm brokoli - potong kecil
  • 100 gm jagung muda - potong kecil
  • 1 batang lobak merah - hiris nipis
  • 300 gm udang
  • 2 sudu besar bawang goreng

Cara Menyediakan
  1. Basuh beras, tuskan airnya.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar diikuti halia hingga wangi. Tuangkan air kulit udang dan biarkan mendidih. Masukkan daun pandan serta beras. Masak hingga hampir kering.
  3. Sementara menanti nasi masak, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
  4. Masukkan udang, balik-balikkan sebentar sebelum dimasukkan cendawan dan sayur-sayuran yang dipotong kecil. Kacau sebentar, tutup api dan alihkan ke pinggan.
  5. Apabila nasi hampir kering, masukkan tumisan sayuran bersama udang, kacau rata dan tutup periuk kembali. Biarkan kering sempurna.
  6. Apabila menghidang, taburkan bawang goreng.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...