Bahan-bahan
- 270 gm air
- 3 cawan beras basmati
- 3 1/4 cawan air rebusan udang
- 2 cm halia - hiris panjang
- 1 ulas bawang putih - dihiris
- 2 labu bawang besar - dihiris
- 2 sudu besar mentega/minyak
- 2 helai daun pandan - simpul
- 1 biji lada benggala merah - potong dadu
- 1 biji lada benggala hijau - potong dadu
- 1 tin cendawan butang
- 100 gm bunga kubis - potong kecil
- 100 gm brokoli - potong kecil
- 100 gm jagung muda - potong kecil
- 1 batang lobak merah - hiris nipis
- 300 gm udang
- 2 sudu besar bawang goreng
Cara Menyediakan
- Basuh beras, tuskan airnya.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar diikuti halia hingga wangi. Tuangkan air kulit udang dan biarkan mendidih. Masukkan daun pandan serta beras. Masak hingga hampir kering.
- Sementara menanti nasi masak, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
- Masukkan udang, balik-balikkan sebentar sebelum dimasukkan cendawan dan sayur-sayuran yang dipotong kecil. Kacau sebentar, tutup api dan alihkan ke pinggan.
- Apabila nasi hampir kering, masukkan tumisan sayuran bersama udang, kacau rata dan tutup periuk kembali. Biarkan kering sempurna.
- Apabila menghidang, taburkan bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment