Bahan-bahan
- 4 biji terung ungu panjang (belah tengah tapi jangan putus)
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 1/2 sudu besar air sejuk
- (Semua bahan di atas digaul rata)
- 1 1/2 cawan minyak masak
Bahan-bahan tumbuk
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 sudu besar cili kisar
- 1/4 cawan air asam jawa
- 1 cm belacan
- 1 1/2 sudu besar gula merah
- Garam secukup rasa
- 80 gm ikan bilis kecil
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan tiga sudu besar, tumis bahan-bahan tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan pula cili kisar, air asam jawa dan belacan, goreng hingga pecah minyak.
- Akhir sekali masukkan pula gula merah dan garam secukup rasa.
- Kacau dan padamkan api. Bubuh terung dalam pinggan, curahkan sambal di atas terung dan taburkan ikan bilis goreng.
0 comments:
Post a Comment