Bahan-bahan A
- 1 sudu besar serbuk agar-agar
- 1 sudu besar serbuk gelatin
- 600 ml air
- 150 gm gula
- 3 helai daun pandan
Bahan-bahan B
- 250 ml santan - daripada sebiji kelapa
- 100 ml susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/4 kecil perisa pandan
Bahan-bahan C
- 2 biji putih telur
- 2 sudu besar gula kastor
Cara Menyediakan
- Masukkan bahan-bahan A ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana sehingga mendidih. Kecilkan api dan renihkan sehingga agar-agar dan gula larut.
- Masukkan bahan-bahan B dan kacau dari semasa ke semasa sehingga mendidih.
- Pukul bahan-bahan C hingga berbuih dengan menggunakan pemutar elektrik. Tapiskan adunan agar-agar perlahan-lahan ke dalam adunan putih telur sambil terus diputar sehingga sebati.
- Tuangkan adunan agar-agar ke dalam acuan dan biarkan sejuk sedikit sebelum didinginkan dalam peti sejuk sehingga beku.
0 comments:
Post a Comment