Bahan-bahan
- 350 gm sotong segar
- 1 batang serai - dikisar
- 1 cm halia - dikisar
- 16 biji gajus - digoreng kering
- 3 tangkai cili kering - digoreng dan digunting kasar
- 2 ulas bawang putih - dikisar5 ulas bawang merah - dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya1/4 cawan sos tomato
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakan Kuah
- Gaul serai dan halia. Asingkan 1 sudu besar campuran tersebut dan ketepikan.
- Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar termasuklah 1 sudu besar serai dan halia yang diasingkan tadi.
- Masukkan sos tomato, air, garam dan gula. Biarkan sampai kuah agak pekat.
- Masukkan gajus dan cili kering yang digunting kasar. Kacau dan angkat.
Cara Menyediakan Sotong Bakar
- Gaul sotong dengan perahan lebihan serai, halia dan garam.
- Perap selama 20 minit. Panaskan kuali leper yang disapu sedikit minyak. Bakar sotong hingga masak sambil dialih-alihkan agar sotong masak rata.
- Setelah masak, letakkan sotong di dalam pinggan dan tuangkan kuahnya. Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment