Followers

Wednesday, 3 November 2010

Ikan Pais Tempoyak


Dah masak...baru keluar dari oven


Sumber: Majalah Rasa

Bahan-bahan

  • I ekor ikan patin-guna ikan talapia merah; basuh dgn air asam jawa utk hilangkan hanyir
  • 1/2 inci kunyit hidup-kisar
  • 20 biji cili api(merah&hijau)-campur cili padi dgn cili besar-kisar
  • 3 helai daun kunyit- hiris
  • 3 btg serai-hiris
  • 4 sm tempoyak
  • garam,gula secukup rasa
  • daun pisang utk balut ikan-guna aluminium foil


Cara-cara

  1. Campur bahan kisar,garam,gula dan tempoyak.
  2. Gaul sebati dan lumurkan pada ikan.pastikan keseluruhan ikan dilumur
  3. Taburkan daun kunyit dan serai ke atas ikan.
  4. Bungkus dan bakar hingga masak.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...