Bahan-bahan
- 500 gm udang besar [bersihkan]
- 1 s/b kunyit
- 1 s/k garam
- Minyak
Bahan untuk sos
- 5 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1/2 cawan sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 2 biji cili merah (dipotong nipis)
- 1/2 cawan air.
- 1 biji tomato (belah 6)
- 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Masukkan juga cili potong dan gula.
- Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
- Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
0 comments:
Post a Comment