Gambar Hiasan |
Bahan Pastri
- 200 gm tepung gandum
- 150 gm marjerin pastri
- Sedikit garam
- 100 gm air dari peti sejuk
Cara-cara menyediakan
- Ayak tepung dalam bekas dan satukan dengan 26 gm (daripada 150 gm) marjerin pastri, masukkan garam. Masukkan air sedikit sedikit sambil mengadun hingga menjadi doh.
- Pastri yang lebih dibahagikan kepada 3 bahagian. Canai dan letakkan satu bahagian marjerin yang telah dipotong kecil dan lipat seperti sampul. Canai perlahan-lahan supaya pastri menjadi lembut.
- Sejukkan terlebih dahulu dalam peti sejuk barulah diulangi lagi proses mencanai, meletakkan marjerin, melipat dan sejukkan dua kali lagi.
- Keluarkan doh dari peti sejuk, canai perlahan, isikan dalam acuan pai berbentuk hati dan isikan inti, kemudian bakar hingga masak.
Bahan Inti
- 300 gm daging - didadu kecil
- 1/4 cawan hirisan kubis
- 3 sudu kacang pis
- 1 batang lobak merah kecil - didadu kecil
- 1/2 sudu kecil jintan manis - ditumbuk
- 1 labu bawang besar - dipotong dadu
- 3 ulas bawang merah - dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1/2 cm halia
- 2 sudu besar cili kisar
- Minyak untuk menumis
- Air, garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang tumbuk, cili kisar, jintan manis dan halia hingga masak dan naik minyak.
- Masukkan daging diikuti sedikit air dan kacau sebentar, biarkan hingga empuk sambil dikacau.
- Apabila empuk, masukkan lobak merah dan kubis. Kacau sebentar, masukkan kacang pis, garam, gula dan bawang besar. Jangan dimasak terlalu lama kerana akan dibakar di dalam kulit pai.
0 comments:
Post a Comment