Bahan-bahan
- 1 ekor ayam - dipotong kecil
- 1 kiub pati ayam
- 3 biji tomato - dicincang
- 4 ulas bawang putih - dihiris nipis
- 3 cm halia - dihiris nipis
- 4 cm kulit kayu manis - dikisar
- 2 kuntum bunga lawang - dikisar
- 5 kuntum bunga cengkih - dikisar
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 sudu besar serbuk kari daging
- 2 mangkuk air
- 1 cawan susu segar
- 2 sudu besar mentega
- 1 tangkai daun sup - dihiris halus
- 1 tangkai daun bawang - dihiris halus
- Bawang goreng
- Garam secukup rasa
Cara Menyediakan
- Tuangkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan kisar, halia, bawang putih, serbuk lada, serbuk kari dan kiub ayam kemudian dijerang hingga mendidih.
- Masukkan ayam, kacau dan biarkan hingga empuk.
- Masukkan garam, tomato cincang, susu segar dan mentega, kemudian biarkan hingga mendidih selama dua atau tiga minit, barulah diangkat.
- Masukkan ke dalam mangkuk, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng ke atasnya lalu dihidang panas-panas.
0 comments:
Post a Comment