Gambar Hiasan |
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 50 gm daun sup
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap cair
- 10 tangkai cili padi - diketuk
- 4 ulas bawang putih - dimayang halus
- 4 labu bawang besar - dipotong bulat
- 4 cm halia - dimayang halus
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- Serbuk lada putih secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- Air secukupnya
- 1 sudu besar hirisan daun sup untuk hiasan
Cara menyediakan
- Ayam dipotong kecil dan dibersihkan, kemudian gaul dengan garam dan lada sulah.
- Goreng ayam hingga setengah masak. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan hiris hingga naik bau.
- Masukkan ayam, cili padi, sos tiram dan kicap cair bersama sedikit air.
- Kacau sehingga sebati, masukkan serbuk perasa dan sedikit garam.
- Sendukkan ke dalam pinggan hidang dan hias dengan hirisan daun sup.
0 comments:
Post a Comment