Bahan-bahan
- 15 gm agar-agar
- 1 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 3 helai daun pandan
- 3 sudu besar kastard
- 3 sudu besar jagung krim
- 1/2 cawan santan
- 1/4 cawan susu cair
- 1/2 cawan sirap gula kabung
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 1 biji telur
- Rendam agar-agar, kemudian masak dengan secawan air hingga larut.
- Masukkan pula gula dan dua helai daun pandan yang telah disiat-siat.
- Apabila gula telah larut, campurkan dengan jagung krim dan kastard yang telah dibancuh dengan campuran susu serta santan.
- Kacau rata hingga mendidih, masukkan pula telur, kacau lagi.
- Apabila adunan masak, buangkan daun pandan dan pukul dengan pemukul telur hingga kelihatan gebu.
- Tuangkan dalam acuan dan sejukkan.
Cara membuat kuah
- Larutkan tepung jagung dengan sirap, campurkan sehelai daun pandan siat yang masih tinggal dan didihkan sambil dikacau.
- Apabila menghidangkan puding, tuangkan kuahnya.
0 comments:
Post a Comment