Bahan-bahan
- 4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
- Minyak
Bahan Sambal (mesinkan)
- 2 batang serai [racikkan]
- 4 ulas bawang merah
- 6 tangkai cili merah
- 2 s/b kelapa parut
- garam dan gula secukup rasa
- 1/2 cawan
- daun kunyit [mayang halus]
- 3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
Cara-cara
- Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
- Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
- Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
- Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
- Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
0 comments:
Post a Comment