- 1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan]
- Garam dan kunyit
Bahan untuk sos
- 5 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 cm halia (dihiris halus)
- 5 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 2 biji cili merah (dipotong nipis)
- 1/2 cawan air.
- 1 biji tomato (belah 6)
- 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak
Cara-cara
- Ikan dilumurkan garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh.
- Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
- Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi.
- Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
0 comments:
Post a Comment